طراح گرافیک (graphic designer) از عناصر و تکنیکهای مختلف طراحی برای ایجاد تصاویر بصری منحصربفرد برای مشتریان و شرکتها استفاده میکند. گرافیست توانایی کار با رسانههای چاپی یا دیجیتال را دارد و متن و تصاویر بصری را به صورت دستی یا با استفاده از نرمافزار های گرافیکی کامپیوتری طراحی میکند. گرافیککارها در صنایع مختلفی از جمله تبلیغات، بازاریابی و انتشارات فعالیت میکنند و از مهارتهای گرافیکی خود برای طراحی لوگو، بروشور، وب سایت، بسته بندی محصولات مختلف مثل بسته پسته و سایر کاربردهای تبلیغاتی استفاده میکنند.
طراحان گرافیک مسئول خلق طرحهای جذاب بصری هستند که پیام یا مفهوم خاصی را به مخاطبان هدف منتقل کنند. طراح نگاشتار باید با آخرین متدها و نرمافزارهای طراحی آشنا باشند و همچنین توانایی همکاری با دیگر طراحان گرافیک و مشتریان را داشته باشند. یک گرافیک دیزاینر حرفهای باید دائما مهارتهای گرافیکی خود را بهروز نماید.
کار طراح گرافیک چیست؟
طراح گرافیک یعنی چه؟ طراح گرافیست در ایجاد تصویر برند و تبلیغ محصولات و خدمات یک شرکت نقش اساسی دارد. طراحان گرافیک مسئول ایجاد طرحهایی هستند که نه تنها از نظر بصری جذاب باشد بلکه پیام تبلیغاتی یا آموزشی مورد نظر را به درستی و با درجه تاثیرگذاری بالا منتقل کند. یک گرافیککار باید جزئیات را به خوبی ببیند، مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشد و توانایی مدیریت کردن فشار کاری و رساندن پروژهها در ددلاینهای مشخصشده و حتی کوتاه را داشته باشد. همچنین طراح نگاشتار باید درک خوبی از تئوری رنگها، تایپوگرافی و طراحی چیدمان داشته باشد تا طرح گرافیکی نهایی هم از نظر زیباییشناسی و هم از نظر کارآیی موردپسند کارفرما و مصرفکننده باشد.
طراح گرافیست میتواند به کسبوکارها و سازمانها کمک کند با مخاطبان هدف خود به خوبی ارتباط بگیرند و همچنین بر نحوه درک و تعامل افراد با دنیای اطراف خود تاثیر بهسزایی بگذارند. از طراحی لوگو و برندسازی گرفته تا طراحی جلد کتاب و وبسایت، یک طراح و گرافیست حرفهای توانایی انجام تمامی این موارد را دارد.
وظایف گرافیست چیست؟
شغل و وظایف گرافیک دیزاینر تا حد زیادی به نیاز مشتری و کارفرما بستگی دارد. مسئولیتهای گرافیست بسته به صنعت و موقعیت شغلی میتواند بسیار گسترده و متنوع باشد. برای مثال گرافیست طراحی و ساخت بسته بندی با گرافیست وبسایت بسیار متفاوت است. اغلب برای شفاف شدن این وظایف و نیازهای طرفین باید یک جلسه با کارفرما و مدیران هنری برگزار شود. با این حال برخی از وظایف مشترک بین طراحان گرافیک به شرح زیر است:
- ایجاد طرحهای گرافیکی: طراحان نگاشتار مسئول خلق و ایجاد طرحهای بصری گرافیکی هستند که پیام یا مفهوم خاصی را به مخاطب منتقل نماید. این طرحهای گرافیکی بسته به نیاز کارفرما ممکن است برای ایجاد لوگو، بروشور، وبسایت، بسته بندی محصولات مختلف مثل پکیجینگ حبوبات و سایر موارد تبلیغاتی ایجاد شوند.
- انجام تحقیقات لازم برای درک و شناسایی مخاطب هدف: قبل از شروع انجام گرافیکی، طراح های گرافیکی باید در مورد مخاطب هدف تحقیق نماید تا با سلیقه و نیازهای او بیشتر آشنا شود. با انجام این تحقیقات طرح نهایی باعث جذب بیشتر مخاطب و در نتیجه افزایش بیشتر فروش و برندسازی میشود.
- توانایی همکاری با کارفرمایان و سایر اعضای تیم: طراح گرافیک باید توانایی ارتباط و همکاری با کارفرمایان و سایر اعضای تیم از جمله کپیرایترها یا متخصصان بازاریابی را داشته باشند. تا در نهایت طرحهایی را خلق کنند که با نیازهای کارفرما مطابقت داشته باشد و با استراتژی بازاریابی نیز هماهنگی داشته باشد.
- ایجاد و ویرایش تصاویر: گرافیک دیزاینر باید به صورت دستی یا با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی توانایی خلق و ادیت تصاویری که در طراحی نهایی استفاده میشوند را داشته باشند.
- انتخاب رنگ، تایپوگرافی و چیدمان مناسب: گرافیک دیزاینرها باید درک خوبی از تئوری رنگ، تایپوگرافی و چیدمان داشته باشند تا طراحی نهایی کاربردی و زیبا و جذاب باشد.
- ارائه طرحهای گرافیکی به کارفرما و دریافت بازخورد: اغلب پس از طراحی ابتدایی، graphic designer طرح را به کارفرما نشان میدهد و بازخورد دریافت میکند. با دریافت این بازخوردها طراح گرافیک اصلاحات لازم را روی طرح انجام میدهد.
- مدیریت همزمان چند پروژه گرافیکی و رعایت ضربالعجلها: گرافیست ها اغلب به طور همزمان بر روی چندین پروژه گرافیکی فعالیت میکنند و باید توانایی مدیریت زمان برای رعایت ددلاینها و رساندن به موقع پروژه را داشته باشند.
- بهروز کردن مستمر مهارتهای گرافیکی: طراح گرافیک ارشد باید با آخرین متدها و نرمافزارهای طراحی گرافیک آشنا باشد و دائما مهارتهای خود را آپدیت کند تا از رقیبان خود جا نماند و جدیدترین طراحیهای گرافیک را ارائه دهد.
سمتهای شغلی طراح گرافیک چیست؟
طراحان گرافیک در حوزههای مختلفی فعالیت میکنند و هر کدام مهارتها و تخصصهای منحصربفرد خود را دارند. برخی از سمتهای شغلی طراح graphist عبارتند از:
- طراح گرافیک برند و هویت سازمانی: تخصص این گرافیک کار ها در خلق هویت بصری برای شرکتها، سازمانها و محصولات مختلف است. این گرافیک دیزاینرها لوگو، بسته بندی و سایر عناصر بصری را در جهت تثبیت هویت یک برند طراحی میکنند. ممکن است با مشاهده نمونه کارهای بسته بندی محصولی خاص، برند آن محصول و سایر محصولات آن برند در ذهنتان تداعی شده باشد. این هنر طراح گرافیک بسته بندی را نشان میدهد.
- گرافیست تجربه کاربری (UX): تمرکز طراحان گرافیک رابط کاربری بر طرحی تجربه کاربری محصولات دیجیتال از جمله وبسایت و اپلیکیشنهای موبایل است. شغل طراح گرافیک UX طراحی و ایجاد رابطهای بصری جذابی است که باعث تسهیل تعامل کاربران با محصولات مورد نظر شود. طراح گرافیک اینستاگرام در این دسته قرار دارد.
- گرافیک کار وبسایت: تخصص این دسته از گرافیککاران طراحی و خلق وبسایتهای بصری کاربردی و جذاب است. طراح گرافیک سایت روی چیدمان، تایپوگرافی و سایر عناصر طراحی یک وبسایت کار میکند تا کاربری آسانتری داشته باشد و از نظر تصویری نیز برای بازدیدکننده جذاب باشد.
- طراح گرافیک چاپ: طراحان چاپ طرحهایی را ایجاد میکنند که قرار است چاپ شوند. این طرحها شامل کارت ویزیت، بروشور و چاپ بسته بندی نیز میشود. این گرافیستها برای اطمینان از کیفیت چاپ طرح، با دستگاههای چاپ و کسانیکه در حوزه چاپ فعالیت تخصصی دارند کار میکنند.
- گرافیست موشن گرافیک: تخصص این گروه از طراحان نگاشتار، در خلق انیمیشن، فیلم و سایر گرافیکهای متحرک است. این گرافیستها روی پروژههای تبلیغات متحرک، ویدئوهای توضیحی و تیراژ سریالها کار میکنند.
- طراحان گرافیک محیطی: طراحان گرافیک محیطی برای فضاهایی چون موزه، فروشگاههای خرده فروشی و محیطهای عمومی طرحهای گرافیکی ایجاد میکنند.
- طراح گرافیک تصویرگر: تصویرگران طرحهای گرافیکی بصری را برای طیف وسیعی از رسانهها از جمله مجلات و کمپینهای تبلیغاتی خلق میکنند. طراح گرافیک کتاب در این گروه از گرافیک دیزاینرها قرار دارد. گرافیست کتاب ممکن است در سبک یا نوع خاصی از تصویرسازی، مانند تصویرسازی کتاب کودکان یا بزرگسالان تخصص داشته باشند.
مهارتهای مورد نیاز برای گرافیککار شدن
اگر خود را فرد خلاق، ریزبین و دارای قدرت تجزیه و تحلیل میبینید ممکن است شغل طراح گرافیک مناسب شما باشد. برای اینکه یک طراح گرافیک حرفه ای شویم به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
- هدفگیری درست مخاطب: این مهارت برای یک طراح گرافیک لازم است تا بتواند به این سوال که این طرح گرافیکی برای چه کسانی جذاب است و چرا به درستی پاسخ دهد.
- آشنایی با تئوری رنگها: تئوری رنگها مجوعهای از دستور العملهایی هستند که با بهکارگیری آن، گرافیست میتواند تصاویری خلق کند که از نظر زیباییشناختی جذاب باشد. به کمک تئوری رنگ میتوان پالت رنگی مماسبی برای یک پروژه انتخاب کرد و اثرگذاری طرح را دوبرابر کرد.
- مهارتهای ارتباطی: به کمک مهارتهای برقراری ارتباط، گرافیککار میتواند از نیازهای کارفرمایان و ذیالنفعان به خوبی مطلع شود و همکاری خوبی را رقم بزند.
- کار با نرم افزارهای کامپیوتری: برخی از نرمافزارهای مورد استفاده در طراحی گرافیک عبارتند از فتوشاپ، ایدیزاین، ایلاستریتور، کورل و Paintshop Pro. به کمک این نرمافزارهای گرافیکی میتوان طرحهای گرافیکی پیچیده دو بعدی و سه بعدی خلق کرد.
- آشنایی با چیدمان: طراح گرافیک باید مهارت چیدمان یک صفحه چاپی یا دیجیتالی را داشته باشد تا خوانندگان و بازدیدکنندگان بیشتری را جذب کند. این موضوع خصوصا در طراحی چیدمان کتاب و مجله اهمیت پیدا میکند.
- طراحی تایپفیس: گرافیک دیزاینر باید مهارت تایپوگرافی و استفاده از فونتها و حروف درست را داشته باشد تا پیام را به طوری خوانا و مناسب به مخاطب منتقل کند.
- توسعه وبسایت: اگرچه داشتن این مهارت برای یک گرافیست ضروری نیست اما درک زبانهای برنامهنویسی مثل HTML و CSS توانایی طراحی بر روی پلتفرمهای مختلف مدیریت محتوا را به طراح میدهد.
چگونه طراح گرافیک شویم؟
اگر تصمیم خود را گرفتهاید و قصد دارید یک گرافیک دیزاینر حرفهای شوید، در ادامه نقشه راه گرافیست شدن را برای شما تهیه کردهایم:
1. طراحی گرافیک را به صورت آکادمیک یاد بگیرید
طبق یک تحقیق 68 درصد کسانیکه برای یک مجموعه رزومه ارسال کردند دارای مدرک لیسانس گرافیک و 23 درصد مدرک کاردانی گرافیک داشتند. با کسب مدرک گرافیک اصول و دانش پایه شغل طراحی گرافیک را یاد میگیرید. میتوانید در دورههای حضوری و آنلاین طراحی گرافیک نیز شرکت کنیدو اصول گرافیک دیزاین را بیاموزید. معمولا در دورههای آکادمیک طراحی گرافیک، اصول کلی طراحی، طراحی با کامپیوتر، تکنیکهای چاپ، هنر استودیویی و طراحی وبسایت به شما آموزش داده میشود.
2. در یک دوره کارآموزی یا دوره طراحی گرافیک شرکت کنید
با شرکت در دوره کارآموزی و کار با طراحان باتجربهتر و قرار گرفتن در محیط کاری واقعی میتوانید مسیر طراح گرافیک شدن را سریعتر طی کنید. سعی کنید چند مدرک گرافیکی معتبر کسب کنید و برای آشنایان و دوستان در ابتدای کار به صورت رایگان طراحی انجام دهید.
3. مهارت های طراحی گرافیکی خود را تقویت کنید
با مهارتهایی که یک کارفرما از شما به عنوان طراح گرافیک انتظار دارد آشنا شوید و آنها را تقویت کنید. برای مثال بیشتر کارفرمایان یا کسانیکه طراحان گرافیک را استخدام میکنند به دنبال کسی هستند که با نرم افزارهای فتوشاپ و ایلاستریتور کار کرده باشد. آشنایی با تایپوگرافی و مهارتهای اکسل نیز پوینت مثبت محسوب میشود. در سایتهای استخدامی بگردید و ببینید کارفرما از یک طراح گرافیک چه انتظاراتی دارد. همچنین با جدیدترین فناوریها، ابزارها و اخبارهای روز دنیای گرافیک با گشتوگذار در سایتها و انجمنهای گرافیک آشنا شوید.
4. برای خود رزومه درست کنید و با مسیرهای شغلی حوزه گرافیک بیشتر آشنا شوید
با داشتن یک پورتفولیو گرافیکی قوی که شامل پروژههای دوره آموزشی و نمونهکار های شخصی شما باشد نظر کارفرما را به خود جذب نمایید. در کنار ارسال رزومه برای شرکتهای گرافیکی ممکن است با حوزههای جدیدی از گرافیک مثل طراحی واقعیت افزوده آشنا شوید، به این حوزهها نیز علاقهمند شوید و پیشرفت کنید.
چشم انداز شغلی طراحان گرافیک
با وجود گسترش دسترسی بیشتر به آموزش و ابزارهای گرافیکی، چشم انداز شغلی که برای گرافیککاران متصور میشود بسیار رقابتی است. پیشبینی میشود از سال 2021 تا 2023 نیاز به شغل گرافیک تنها سه درصد افزایش پیدا کند. اما این پیشبینی بیشتر در حوزه طراحی گرافیک چاپی مثل روزنامه، کاتالوگ، بروشور و مجلات صدق میکند. تقاضا برای طراحی گرافیک دیجیتال رو به افزایش است. طراح گرافیک دیجیتال با فعالیت در حوزههای طراحی انیمیشن، رابط کاربری و موشن گرافی آینده روشنی خواهد داشت.
چه شرکتهایی طراح گرافیک استخدام میکنند؟
طراحی گرافیک بخش جدایی ناپذیری از بازاریابی و برندینگ است، بنابریان طراحان گرافیک میتوانند در شرکتهای مختلف و متعددی مشغول به کار شوند. شرکتهایی که بیشتر متقاضی طراح گرافیک هستند عبارتند از:
- استخدام طراح گرافیک در شرکتهای توسعهدهنده اینترنت و نرم افزار
در این مجموعهها تقاضا برای طراحان گرافیک به سرعت رو به افزایش است، زیرا هر روزه فناوریهای جدیدی ظهور میکنند.
- استخدام گرافیک کار در مجموعههای ویدئویی و تلویزیونی
با افزایش محبوبیت طراحی موشن گرافیک، شرکتهای تلویزیونی و ویدئویی به دنبال طراحان گرافیکی هستند که توانایی تولید و طراحی تیراژ، تبلیغات و کلیپهای ویدئویی را داشته باشند.
- استخدام گرافیک دیزاینر در شرکتهای تولید بسته بندی
اغلب شرکتهای بسته بندی و پکیجینگ از جمله اینپک به دنبال طراحان گرافیک با استعداد برای توسعه بسته بندی محصولات خود هستند که توجه مشتریان بالقوه را به خود جلب کند. یک بسته زعفران جذاب طبیعتا مخاطبان بیشتری از زعفران فله هنگام خرید دارد.
- جذب طراح گرافیست در آژانسهای تبلیغاتی
آژانسهای تبلیغاتی معمولاً در مجموعه خود با چندین طراح گرافیک همکاری دارند. طراح گرافیک شرکت تبیلغاتی باید با اصول بازاریابی آشنایی کامل داشته باشد.
آشنایی با محیط کاری طراح گرافیک
محل کار یک طراح گرافیک بسته به حوزه شغلی و کارفرمای آنها متفاوت میشود. با این حال، اکثر طراحان گرافیک در یک محیط اداری معمولی کار میکنند. برخی از طراحان گرافیک ممکن است در یک استودیوی طراحی یا آژانس تبلیغاتی کار کنند که فضای خلاقانه و مشارکتی بیشتری دارد. یکی از ابزارهای مهم برای یک طراح گرافیک کامپیوتر و نرم افزار آنهاست.
همکاری با دیگر گرافیستها و کارکنان شرکت بخش کلیدی کار یک طراح گرافیک است، زیرا ممکن است نیاز به همکاری با مشتریان، مدیران پروژه و دیگر طراحان را داشته باشد. بنابراین لازم است در جلساتی که با کارفرما در مورد الزامات پروژه و ارائه طرح برگزار میشود، شرکت کنند. در اغلب محیطهای کاری گرافیکی یک اتاق برای اینکار اختصاص داده میشود. همچنین بسته به پروژه و کارفرما، طراحان گرافیک ممکن است مجبور شوند خارج از ساعات اداری معمولی، از جمله عصرها و آخر هفتهها، کار کنند.
طراح گرافیک فریلنسر
طراحی گرافیک امروزه به یکی از محبوبترین مشاغل فریلنسی تبدیل شده است. موقعیت طراح گرافیک دورکار به فرد این فرصت را میدهد که خلاقیت خود را بدون دخالت دیگران به کار بگیرد ، مهارت های خود را توسعه دهد، با مشتریان مختلف کار کند و زندگی خوبی داشته باشد. بسیاری از فریلنسرها در ابتدا در یک کار روتین روزانه فعالیت میکردند و پس از کسب تجربه کاری لازم، دورکاری را انتخاب کردند.
فریلتسر بودن بهمعنای این است که شما رئیس خود هستید زیرا خودتان ساعت کارتان را مشخص میکنید، خودتان به خودتان انگیزه میدهید و کارهای اداری و حساب و کتابهای خود را انجام میدهدید. باید قبل از اینکه به عنوان یک طراح گرافیست دورکار مشغول به کار شوید ببینید که این سبک کار مناسب با روحیات شما هست یا نه.
حقوق طراح گرافیک
میزان درآمد طراح گرافیک بسته به سابقه کاری، میزان مهارت، تعرفه انجمن صنفی طراحان گرافیک میتواند متفاوت باشد در کشور ایران میانگین حقوق طراح گرافیک در بازه 5500 میلیون تا 14 میلیون قرار دارد. اگر بخواهیم درآمد گرافیککار را به صورت دلاری محاسبه کنیم طراح گرافیک تازه کار سالانه 33000 و طراح گرافیک ارشد سالانه 76000 دلار درآمد دارد. میانگین حقوق طراحان گرافیک 50000 دلار در سال است. در آلمان، محدوده حقوق بین 30000 تا 62000 یورو است و در بریتانیا این محدوده بین 22000 تا 46000 پوند است.
آیا طراحان گرافیک باید با کدنویسی آشنا باشند؟
داشتن مهارتهای کدنویسی برای گرافیک دیزاینرها الزامی نیست اما در برخی از مواقع مثل زمانیکه طراح بر روی پروژههای طراحی وب کار میکند، آشنایی با HTML، CSS و جاوا اسکریپت میتواند به ایجاد طرحهایی که هم از نظر بصری جذاب باشند و هم کاربردی باشند کمک کند. بسیاری از طراحان گرافیک عمدتاً روی پروژههای چاپی و غیر دیجیتالی کار میکنند و نیازی به مهارتهای کدنویسی ندارند.
گرافیست بودن چه مزایایی دارد؟
طراحی گرافیک حرفهای است که با ترکیب خلاقیت و مهارتهای فنی، مفاهیم بصری را ایجاد میکند. طراحی گرافیک مانند هر حرفهای مزایا و معایب خاص خود را دارد. در ادامه چند مزیت شغل گرافیککار را بیان میکنیم:
- طراحان گرافیک این فرصت را دارند که خلاقیت خود را بروز دهند و از قدرت تخیل خود برای ایجاد طرحهایی استفاده کنند که از نظر بصری جذاب باشند و پیام مورد نظر را به طور موثری به مخاطب منتقل کنند.
- گرافیستها تنوع کاری زیادی دارند، در نتیجه این فرصت را دارند که روی طیف گستردهای از پروژهها و با انواع مختلف کارفرمایان کار کنند. این مزیت کار طراحی گرافیک را جذابتر و چالش برانگیزتر میکند.
- طراحی نگاشتار تقاضای بالایی دارد، با اهمیت روزافزون برندسازی و بازاریابی در اقتصاد، تقاضای زیادی برای طراحان گرافیک حرفهای در صنایع مختلف وجود دارد.
معایب شغل طراح گرافیک
- صنعت طراحی گرافیک بسیار رقابتی است و از همین رو مطرح شدن در زمینه کاری طراحی گرافیک میتواند چالش برانگیز و دشوار باشد.
- گرافیستها اغلب ددلاینهای کوتاهی دارند و باید کار باکیفیتی را در زمان محدودی به کارفرما ارئه دهند. این شرایط میتواند خصوصا برای طراحان گرافیک خانوم استرسزا باشد و منجر به فرسودگی شغلی شود.
- طراحان گرافیکی که به صورت فریلنس فعالیت میکنند، ممکن است درآمد مشخص و ثابتی نداشته باشند. یک طراح گرافیست پروژه ای در صورت نبود پروژه بیکار میشود و مدیریت هزینههای زندگی برای او دشوار میشود.
چه مدت طول میکشد تا یک طراح گرافیک شویم؟
بسته به عوامل مختلفی چون سطح تحصیلات، میزان تجربه، مقدار انگیزه فرد این زمان میتواند متغیر باشد. اگر بخواهید به صورت آکادمیک در طراحی گرافیک تحصیل کنید باید چهار سال زمان بگذارید تا مدرک لیسانس بگیرید. گرفتن مدرک کاردانی طراحی گرافیک نیز به زمانی بین یک تا سه سال نیاز دارد.
جدا از تحصیلات رسمی، کسب تجربه و درست کردن یک پورتفولیوی قوی نیز میتواند نقش مهمی در تبدیل شدن به یک طراح گرافیک موفق داشته باشد. میتوانید بر روی پروژههای آزاد کار کنید یا در دورههای کارآموزی شرکت کنید که ممکن است بین چند ماه تا چند سال از شما زمان ببرد.
آیا گرافیک دیزاینرها باید مهارت نقاشی کردن را داشته باشند؟
نقاشی قطعاً یک مهارت ارزشمند برای یک طراح گرافیک محسوب میشود، اما شرط لازمی برای گرافیست شدن نیست. بسیاری از طراحان گرافیک عمدتاً از نرم افزارهای رایانهای، ابزارهایی مانند تبلتهای طراحی دیجیتال، براشهای نرم افزاری و گرافیکهای برداری برای طراحی گرافیک استفاده میکنند.
داشتن مهارت های نقاشی به طراحان نگاشتار کمک میکند تا با استفاده از تئوری رنگها و تایپوگرافی ترکیب خوبی ایجاد کنند و کیفیت طرحهای خود را بهبود بخشد.