چاپ فلکسو

چاپ فلکسو یکی از روش‌های عالی و مناسب برای چاپ بسته بندی‌هایی است که غیرجاذب‌اند. از این شیوه چاپ برای چاپ روی انواع پلاستیک، مقوای ضد آب و ... استفاده می‌شود. در این روش چاپ، با استفاده از نگاتیو تصویری که قرار است چاپ شود فرآیند چاپ انجام می‌شود.

چاپ فلکسو (Flexo printing)، یکی از رایج‌ترین روش‌های چاپ بسته بندی برای متریال‌های غیرجاذب است. چاپ فلسکو بیشتر در بسته بندی استفاده می‌شود و از قابلیت چاپ روی پلاستیک، کاغذ، مقوا، سلفون و فیلم برخوردار است. فلکسو هنگام چاپ روی کارتن های پلاستیکی، بسته بندی سلفون و دیگر صفحه‌های شفاف می‌تواند سطوح را به صورت موضعی و با مرکب سفید پوشش دهد. پیشنهاد می‌کنیم برای سفارش آنلاین طراحی بسته بندی و همچنین چاپ فلکسو با ما تماس بگیرید.

چاپ فلکسو چیست؟

صنعت چاپ بسته بندی فلکسو یا فلکسوگرافی از صفحه‌ها یا کلیشه‌های چاپی قابل انعطاف بهره می‌برد. این صفحات معمولا به کمک نگاتیو تصویری که می‌خواهد چاپ شود، به صورت لیزری حکاکی و دور یک غلتک دوار پیچیده می‌شود. به وسیله این غلتک‌ها و با استفاده از جوهرهایی که سریع خشک می‌شوند، می‌توان ورق‌های بزرگ مقوا را با سرعت بالا و از طریق فشار تغذیه کرد. تمام عملیات‌ها شامل تا کردن، برش و سایر فرایندها را می‌توان به صورت درون خطی انجام داد.

 در این چاپ از کلیشه‌های فوتوپلیمری که قابل انعطاف هستند، استفاده می‌شود؛ به همین علت به آن فلکسو یا انعطاف پذیر می‌گویند. همچنین به این چاپ، روشی از چاپ برجسته گفته می‌شود.

این چاپ جزو پرسودترین و دارای بالاترین نرخ رشد فرایندهای چاپی محسوب می‌شود و بستری را برای چاپ انواع محصولات فراهم کرده است.

ویژگی های چاپ فلکسو

ویژگی‌های چاپ فلکسو شامل موارد زیر است:

  • سرعت بالا: استفاده از غلتک‌های در حال چرخ و جوهر با ویژگی خشک شوندگی سریع، باعث می‌شود در یک بازه زمانی کوتاه، صد جعبه را بتوان چاپ کرد. همچنین برش و تا کردن به صورت درون خطی انجام می‌شود که می‌توان آن را در یک پروسه واحد انجام داد.
  • هزینه: خروجی این چاپ بالا است و مواد مصرفی آن مانند جوهر، هزینه پایینی دارد.
  • قابلیت اطمینان: چاپگرهای فلکسو به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز ندارند و از قیمت پایین در کنار بهره برداری ارزان برخوردار هستند.
  • دوام: این چاپ ها از دوام بالایی برخوردار هستند.
  • ظاهر حرفه‌ای: چاپ فلکسوگرافی نتایج واقعا چشمگیری ارائه می‌دهد. یکی از حوزه‌هایی که چاپ فلکسو در آن حرفه‌ای است، چاپ مناطق بزرگ از یک رنگ جامد یا الگوی جامد است.

کاربردهای چاپ فلکسو در بسته بندی

پس از طراحی بسته بندی نوع چاپ مشخص می‌شود. چاپ فلکسو تقریبا در همه بخش‌های چاپ بسته بندی استفاده می‌شود. کاربردهای این چاپ شامل موارد زیر است:

  • این چاپ برای رنگ‌های یکدست گزینه مناسبی است.
  • هزینه آن از سایر روش‌ها پایین‌تر است.
  • به خاطر ویژگی‌های این چاپ، برای طیف بزرگی از محصولات کاربرد دارد. یکی از زمینه‌های پرکاربرد، در طراحی بسته بندی مواد غذایی است.
  • در چاپ فلکیو می‌توان از رنگ‌های اسپات استفاده کرد و عملیاتی مانند امباسینگ، لمینت، پرفراژ و… را به کار برد.
  • از این چاپ برای کارتن شیر، بطری نوشیدنی، انواع غذاهای سرد و گرم و لیوان‌های یک بار مصرف استفاده می‌شود.
  • علاوه‌بر کاربرد این چاپ در مواد غذایی از آن می‌توان برای محصولات دارویی نیز استفاده کرد.
  • از این چاپ می‌توان برای انواع چاپ بسته بندی مانند چاپ کیسه، ساک دستی، تقویم و ست اداری، کاغذ دیواری و… استفاده کرد. همچنین این چاپ برای انواع بسترهای پلیمر، پارچه، پلاستیک، فلز و… مناسب است.

قیمت چاپ فلکسو

قیمت چاپ فلسکو به عوامل زیادی بستگی دارد و نمی‌توان یک قیمت واحد برای آن در نظر گرفت. برای تعیین قیمت باید پس از هزینه طراحی بسته بندی  موارد زیر را در نظر گرفت:

  • جنس انواع بسته بندی که قرار است چاپ فلسکو روی آن انجام شود.
  • سایز مورد نظر
  • رنگ‌هایی که قرار است استفاده شود.
  • تیراژ چاپ

معایب چاپ به روش فلکسوگرافی

یکی از مهمترین معایب چاپ فلکسو، محدودیت رنگ‌هایی است که می‌توان آن‌ها را روی بسته‌بندی چاپ کرد. به صورت کلی از چهار رنگ می‌توان روی ورق‌های کارتنی استفاده کرد. از طرف دیگر طراحی‌ها در هنگام چاپ دارای ظرافت نیستند و برای کسانی مناسب است که حساسیتی روی طراحی ندارند.

تاریخچه چاپ فلکسو     

در سال ۱۸۹۰، برای اولین بار این شیوه چاپ به صورت چاپ تمبر لاستیکی آغاز شد و در ادامه دستگاه‌ها و دانش چاپی گسترش یافت. در سال ۱۹۲۰ دستگاه فلکسو وارد صنعت چاپ شد و ۳۰ سال طول کشید تا این شیوه چاپی رواج یابد؛ یعنی از سال ۱۹۵۰ چاپ فلکسو خود را به همه شناخته و استفاده از آن با پیشرفت خوبی مواجه بوده است.

فرق چاپ فلکسو و افست

تفاوت چاپ فلکسو و افست به شرح زیر است:

  • چاپ فلکسو بر روی کارتن استفاده می‌شود و کیفیت کمی دارد؛ در حالی که چاپ افست برای کاغذ و مقوا مناسب است و برای تهیه بروشور و مواردی نظیر آن استفاده می‌شود.
  • هزینه چاپ فلسکو نسبت به افست پایین‌تر است.
  • نگهداری از تجهیزات چاپ فلکسو آسان‌تر از چاپ افست است؛ زیرا صفحاتی که در چاپ افست استفاده می‌شوند، مستعد اکسیداسیون هستند.
  • چاپ فلکسو انواع بیشتری از جوهرها را پشتیبانی می‌کند. این موارد شامل جوهرهای قابل تصفیه آب، جوهرهای روغنی و UV باشند.

معرفی اصطلاح آنیلوکس

در چاپ فلکسو، آنیلوکس یک روش برای اندازه گیری مقدار مرکب منتقل شده به پلیت چاپ است. رول آنیلوکس یک سیلندر سخت است که با هسته آلومینیوم یا استیل ساخته شده و با سرامیک صنعتی روکش شده است. سطح این رول را میلیون‌ها چال ریز تشکیل داده که به آن سلول گفته می شود.

رول آنیلوکس با توجه به طراحی دستگاه چاپ یا در مخزن مرکب نیمه غوطه ور است یا با غلطکی که در این مخزن نیمه غوطه ور است تماس دارد. در هر دو صورت لایه ضخیمی روی رول استفاده می‌شود. از یک تیغ داکتر جهت تراشیدن مرکب اضافی استفاده می‌شود و مرکب اندازه گیری شده در سلول‌ها باقی می‌ماند. پس از آن رول می‌چرخد تا با پلیت چاپ فلکسوگرافی ارتباط داشته و مرکب را از سلول‌ها دریافت می‌کند تا به سطح چاپی انتقال یابد.

از چاپ فلکسو برای چاپ چه مواردی استفاده می‌شود

این چاپ  مناسب‌ترین روش برای چاپ بسته بندی است و برای تولیداتی مانند کاغذهای پلاستیکی، کیسه سلفون و… مناسب است.  با دیدن نمونه کار بسته بندی، می‌توانید از این چاپ جهت بسته بندی استفاده کنی د.ماشین چاپ فلکسو برای چاپ‌های کارهای پرتیراژ مناسب هستند و توانایی چاپ انواع کاغذ، مقوا و… را دارند. از این چاپ در تولید برخی روزنامه‌ها نیز استفاده می‌شود.

بررسی تکنولوژی فلکسو

تکنولوژی‌های فراوانی برای چاپ فلکسو ایجاد شده است که در دو مرحله پیش از چاپ و پس از چاپ نمود پیدا کرده است.

پیش از چاپ

در این مرحله، ابتدا کاغذ بیرونی ورقه‌های مقوایی، چاپ شده و پس از آن به صورت موج دار ترکیب می‌شوند.

تکنولوژی سیلندر مرکزی فلسکو: این فرایند، یک تکنوژی پیشرفته است که در آن ماشین چاپ با کمک تیوب‌هایی که پیلت‌های چاپ بر آن سوار هستند، کار چاپ را انجام می دهد.

تکنولوژی فلکسوبلت: این فرآیند، به صورت خاص برای تولیدات مقوا طراحی و توسعه یافته است. فرمت بزرگ این چاپ به ۴.۵ می‌رسد.

پس از چاپ

مرحله پس از چاپ، یک شکل از چاپ فلکسو است که به صورت مستقیم بر روی مقوای موج دار چاپ می‌شود. این مرحله، برای چاپ ساده تصاویری که مناسب است که کیفیت در آن اهمیتی ندارد. مرحله پس از چاپ با کیفیت تصاویر یک پیشرفت فنی است که پروژه‌های کوچک را با کیفیت بالا چاپ می‌کند.

مزایای چاپ فلکسو نسبت به لتر پرس

چاپ فلکسو نسبت به لترپرس مزایای زیادی دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش هزینه‌های مربوط به برق
  • نیاز کمتر به نگهداری و سروسیس
  • عدم نساز به تنظیم تیغه مرکب دان
  • کاهش ضایعات چاپی

مراحل چاپ به مدل فلکسو

مراحل چاپ فلکسو شامل این موارد است:

ساخت پلیت یا کلیشه

در ساخت کلیشه از پلیت‌هایی که به نور حساس هستند، استفاده می‌شود. یک لایه فیلم نگاتیو بر روی سطح پلیت و زیر نور ماورابنفش جای می‌گیرد. قسمت‌هایی از کلیشه بعد از عبور از نگاتیو سخت شده و سایر بخش‌ها نرم باقی می‌مانند. سپس آن را در یک محلول شستشو قرار می‌دهند و به وسیله یک برش آن را می‌شویند.

چسباندن کلیشه

در فرایند چاپ، برای هر رنگی که استفاده می‌شود به یک پلیت نیاز داریم که بر روی آن واحد چاپ نصب شود. برای تکمیل یک تصویر، لازم است هر واحد دقیقا در محل خود به چاپ برسد که به آن ریجستری یا انطباق گفته می‌شود.

چاپ

این چاپ به وسیله یک پلیت ژلاتینی برجسته روی یک سطح فتوپلیمری صورت می‌گیرد. نواحی تصویر در یک سطح بالتر از نواحی غیرچاپی هستند. یک نورد واسط که در مخزن رنگ غوطه ور است، مرکب را به نورد آنیلوکس منتقل می‌کند. پس از آن آنیلوکس، مرکب را به پلیت می‌رساند.

معرفی دستگاه‌های چاپ فلکسو

انواع ماشین‌های چاپ فلکسو به سه دسته تقسیم می‌شود:

  • ماشین‌های سیلندر مرکزی

ماشین‌های سیلندر مرکزی، مانند یک مرکز هستند و رنگ‌های مختلف دور این سیلندر چیده شده‌اند. از این ماشین‌ها برای چاپ لیبل و لفاف‌های بسته بندی استفاده می‌شود.

  • ماشین‌های خطی یا آنلاین

در این ماشین، قسمت‌های مختلف به صورت خطی کنار هم قرار گرفته‌اند.

  • ماشین‌های استک

در این ماشین، قسمت‌های مختلف روی یکدیگر قرار می‌گیرند و هر قسمت شامل همه بخش‌های لازم برای چاپ است.

انواع چاپ فلکسو

چاپ فلکسو به سه دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • چاپ لیبل
  • چاپ لفاف
  • چاپ کارتن

آنچه در مقاله چاپ فلکسو خواندید

چاپ فلکسو یکی از رایج‌ترین روش‌های چاپ برای متریال‌های بزرگ و غیر قابل جاذب است. این نوع چاپ بر روی سلفون، پلاستیک، مقوا، فلز و پارچه قابل استفاده است. این چاپ دارای مزایایی مانند قیمت پایین، کیفیت و دوام بالا و… است.

معرفی چاپ روتوگراور

معرفی چاپ تامپو

معرفی چاپ سیلک

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *