چاپ روتوگراور (Rotogravure printing) که بهعنوان یکی از روشهای چاپ گود شناخته میشود، اغلب برای پرینتهایی با کیفیت بالا مورد استفاده میگیرد. این سیستم چاپ میتواند تصاویری همراه با سایه روشنهای پیوسته و بالاترین کیفیت ایجاد کند و محدودیتی در زمینه انتخاب متریال چاپی ندارد. دستگاههای روتو ابعاد بزرگی دارند و قادرند که سرعت چاپ را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
در طراحی بسته بندی محصول اینپک چاپ روتوگراور برای پرینت روی جعبه محصولات به کار میرود. زیرا به دلیل کیفیت مطلوب میتواند توجه مشتریان را جلب کند و میزان فروش برند را افزایش دهد.
چاپ روتوگراور چیست؟
چاپ روتوگراور که به آن هلیوگرام نیز میگویند، نوعی چاپ گود بوده که کیفیت کار آن تا حد زیادی نزدیک به چاپ افست است. این تکنیک برای چاپ به صورت رول بر روی لفاف BOPP و مواد مشابه آن یگ گزینه عالی به شمار میرود؛ به ویژه اگر پرینت با تعداد تیراژ بالا مدنظر باشد.
در چاپ روتوگراور تنها با یک سیلندر امکان پرینت در تیراژ میلیونی وجود دارد، در حالیکه در روشی مانند افست برای چاپ با تیراژ زیاد نیاز به تهیه دوباره زینک است. دستگاههای چاپ هلیو دارای قابلیت چاپ به شکل رول و در عرضهای مختلف هستند، همچنین از پرینت رنگهای متنوع بصورت همزمان پشتیبانی میکنند.
ویژگیهای چاپ هلیوگراور
چاپ روتوگراور ویژگیهای منحصربهفردی دارد که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- سرعت و اتوماسیون بسیار زیاد
- قابلیت تطبیقپذیری مطلوب
- امکان پرینت روی دیسک فشرده
- راندمان بالا
- امکان چاپ توسط چاپگرهای راه دور LPR
- چاپ محصول در تیراژ بالا
- قابلیت تولید انواع پاکتهای بسته بندی با اشکال رولی و استوانهای
- برخورداری از سیستم چاپ ICP/IP
- پرینت محصول طبق آخرین فناوریهای روز دنیا
- گردش کار چاپ
- امکان چاپ توسط جریان سوکت TCP/IP
- دارا بودن قابلیت مدیریت رنگ پیشرفته ICC
- پشتیبانی از فرمتهایPDF و Postscript
با مراحل چاپ روتوگراور آشنا شوید
مراحل انجام چاپ روتوگراور به صورت زیر است:
- طراحی نقش
ابتدا نمونه دیزاین طراحی بسته بندی توسط گرافیستهای ماهر زده میشود و پس از تایید از جانب کارفرما طرح موردنظر برای چاپ آماده میشود.
- ساخت سیلندر
سیلندرهای دستگاه روتوگراور در دو نوع الکترومکانیکی و لیزری وجود دارند. این مرحله اهمیت زیادی در کیفیت چاپ نهایی دارد، زیرا سیلندرها به منظور زدن نقوش در فرآیند چاپ طرح مورد استفاده قرار میگیرند.
نقشهای موردنظر به صورت حفرههایی برجسته بر روی سیلندر زده میشوند که معمولا ظاهر آجری دارند. این نوع طرح که اصطلاحاً لانه زنبوری نیز نامیده میشود، دارای یک رنگ و یک سایز است. از اینرو برای رنگها و دیزاینهای دیگر به سیلندرهای مجزا نیاز دارید.
- مرحله چاپ
در این گام لفاف رول از سیلندر میگذرد و روی آن حکاکی انجام میگیرد. قسمتهای حکاکی شده که داخل مخزن مرکب هستند، ضمن حرکت کردن سیلندر مرکب اضافی را به بخشی به نام تیغه داکتر بلید انتقال میدهند.
- ثبت نقش
بعد از اینکه جوهر اضافی به کمک تیغه جذب شد، لفاف رول با سیلندر حکاکی شده که مقدار زیادی مرکب داخل حفرههای آن وجود دارد، تماس پیدا میکند و دیزاین روی آن نقش میبندد.
- مرحله خشک سازی
در نهایت نیز لفافی که روی آن طرح حک شده است، از بخش خشک کن عبور میکند.
کاربردهای چاپ هلیوگراور
در صنعت بسته بندی از چاپ هلیو برای پرینت روی انواع بسته بندیهای نایلونی، پارچهای، کاغذی، مقوایی و… استفاده میشود. چنانچه این تکنیک در حالت رول مورد استفاده قرار گیرد، امکان بهره بردن از خروجیهای عریضی فراهم میشود که از نظر کیفیت نیز قابل توجه هستند. بنابراین لفاف بسته بندی کالاهایی که نیاز به عرض بالا دارند، همچنین بروشورها و کاتالوگهای تیراژ بالا باید از طریق چاپ روتوگراور انجام گیرد.
روش چاپ روتوگراور در حالت ورقی نیز برای کارهایی با تیراژ پایین که نیاز به کیفیت و دقت بالایی دارند، مانند تمبر و پرینتهای تزئینی کاربرد دارد.
مزایا و معایب چاپ روتوگراور
امروزه چاپ روتوگراور به دلیل مزایای بسیار طرفداران زیادی دارد، بنابراین به طور گسترده در صنعت بسته بندی محصولات استفاده میشود. مهمترین محاسن این تکنیک در ادامه آورده شده است:
- کیفیت بالا
- رنگ سیاه پرمایه
- مقرونبهصرفه بودن برای پرینت با تیراژ بالا
- امکان چاپ بر روی سطوح مختلف
- پرسرعت بودن فرآیند چاپ بلافاصله پس از آمادهسازی سیلندر
معایب چاپ هلیوگرام نیز عبارتند از:
- محدود بودن به چاپ تیراژ بالا
- چاپ شدن حروف به شکل نقطه سایه
- گران قیمت بودن اعمال تغییرات روی سیلندر
- کار کردن دستگاه روتوگراور با مرکبهای وابسته به حلال
- هزینه بالای نمونهگیری
قیمت چاپ روتوگراور
نرخ تعرفه طراحی بسته بندی و چاپ آن با استفاده از دستگاههای روتوگراور نسبت به سایر تکنیکها همچون چاپ افست و فلکسو گرانتر تمام میشود. به همین دلیل کارشناسان اینپک توصیه میکنند که چاپ روتوگراور برای تیراژهای بالای یک میلیون به کار برده شود تا هزینههای پرینت به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
فرآیند چاپ روتوگراور (مراحل چاپ روتوگراور)
معرفی دستگاههای چاپ هلیوم گرام
آنچه در مقاله چاپ روتوگراور خواندید
چاپ روتوگراور یک تکنیک پرکاربرد است که این روزها به وفور برای کاتالوگ محصولات و لفاف بسته بندی آنها استفاده میشود. این روش علاوهبر کیفیت مطلوب تصویر چاپی به رنگها نیز عمق میبخشد، به همین دلیل بسیاری از برندها تمایل دارند که چاپ روتوگراور را برای کاور محصولات خود برگزینند.
خدمات چاپ طراحی بسته بندی در شرکت اینپک با قیمت نازل و کیفیت بینظیر ارائه میشود. برای طراحی جعبه محصول خود وارد سایت شده و درخواستتان را با چند کلیک ثبت نمایید. اگر طراح گرافیست هستید، در صورت تمایل میتوانید در دوره جامع طراحی بسته بندی که زیر نظر گرافیستهای تراز اول برگزار میشود، شرکت کنید.
چاپ مدلهای دیگری دارد مانند: