فرآیند چاپ بسته بندی (packaging printing) وابسته به آن که کدام نوع چاپ مدنظر شماست، میتواند متفاوت باشد. پیش از انتخاب نوع چاپ باید با بسته بندی و کاربرد آن کاملا آشنا باشید. در حالت کلی دو نوع چاپ برای بسته داریم، چاپ افست و چاپ پکیجینگ دیجیتال. کیفیت چاپ حرفه ای بسته بندی در چاپ دیجیتال در مقایسه با چاپ افست بالاتر است.
ضرورت اصلی چاپ انواع بسته بندی ارتقای کیفیت جعبه، افزودن جنبههای بصری و علائم بسته بندی حرفهای و جذاب به جعبه است تا محصولات در جذب مشتریان موفق عمل کنند. در واقع کسبوکارهای ساخت جعبه بازاریابی را در اولویت اقدامات خود قرار می دهند. انواع چاپ بسته بدی نباید با قوانین بسته بندی در تضاد باشد.
با انتخاب روش چاپ درست و رعایت اصول چاپ جعبه، کیفیت و زیبایی بستهها تضمین میشود و زحمات و مهارت طراحی بسته بندی نیز به بهترین شکل ممکن حفظ میشود. هر شیوه چاپی خصوصیات و کاربرد منحصربفرد خود را دارد که طراح باید تشخیص دهد چه نوع چاپی برای نمونه ایده بسته محصول مناسب است.
چاپ پکیج فرآیند پیچیدهای است و انتخاب نوع مناسب چاپ در صورت عدم آگاهی از فرآیندها و همچنین مزایا و معایب انواع چاپ، میتواند برای افراد بسیار گیج کننده باشد.
بسته بندی های مختلف نیاز به تکنولوژیهای چاپی متفاوتی دارند. نوع جنس پکیجینگ محصول در انتخاب نوع چاپ تاثیر زیادی دارد. به عنوان مثال نوع پرینت بسته بندی زعفران با چاپ بسته بندی ادویه متفاوت است. همچنین تیراژ چاپ نیز در انتخاب نوع پرینت نقش دارد. از مدلهای مختلف چاپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
از این روش عموما برای ساخت کارتنهای تاشونده و چاپ لیبل بسته بندی استفاده میشود. کاربرد این روش برای چاپ پاکت مواد غذایی و لوازم الکترونیکی است. از مزایای چاپ لیتوگرافی پکیجینگ میتوان به کیفیت چاپ بالا، حفظ طیف رنگی طبیعی و امکان استفاده از روکشهای مات و براق روی این چاپ اشاره کرد. از معایب آن نیز میتوان به لزوم چاپ در حجم بالا و وجود سطح تخت برای چاپ اشاره کرد. چاپ لیتوگرافی برای بستههای موجدار مناسب است.
برای چاپ بسته بندی نایلونی و سلفونی و جعبههایی که شکل آکاردئونی دارند از این نوع چاپ استفاده میگردد. از جمله مزایای چاپ فلکسوگرافی بسته میتوان به زمان چاپ کمتر، امکان استفاده از جوهرهای مختلف و هزینه تجهیزات کمتر اشاره کرد. یک عیب این روش چاپ، کیفیت کمتر در مقایسه با چاپ افست و وجود پرش رنگی هنگام چاپ است. چاپ فلکسوگرافی برای بستهبندیهای انعطاف پذیر مثل کیسههای ایستاده مناسب است.
از این روش چاپ برای چاپ لیبلها و کارتون های بسته بندی استفاده میشود و درج تصاویر روی بسته با آن ممکن است. مزیت این نوع پرینتینگ جعبه، چاپ سریع و باکیفیت چاپ است. عیبی که این مدل دارد نیز قیمت زیاد چاپ، عدم امکان استفاده از جوهرهای متالیک و محدودیت در استفاده از کاورهای روی بسته بندی است.
این مدل برای پرینت بسته بندی سلفون، بسته بندیهای مواد غذایی، دارویی و بهداشتی کاربرد دارد. کیفیت چاپ عالی، پرینت عکس روی بسته و امکان استفاده از رنگهای PMS از مزایای این نوع روش چاپ است. عیب این روش طولانی شدن زمان چاپ و تنوع کم پوششهای قابل استفاده روی بسته بندی است.
این مدل چاپ روشی برای پرنیت تصاویر و از روشهای قدیمی چاپ است. امکان چاپهای تک رنگ و چندرنگ بسته بندی با این چاپ وجود دارد. از مزیتهای پرینت سیلک اسکرین، چاپ بر روی سطوح غیر مسطح و اشکال مدور، امکان چاپ بسته بندی پارچهای، شیشهای، فلزی، پکیجینگ کاغذی و چاپ بسته بندی در تیراژ کم است. عیب بارز آن نیز محدودیت چاپ در تیراژ زیاد است. چاپ نمونه های اولیه، برچسبها، مواد تبلیغاتی، جعبههای موج دار و کارتن های تاشو با این مدل پرینت امکان پذیر است.
انتخاب تکنولوژی چاپ پکیجینگ به نیاز و بودجه شما بستگی دارد. اگر میخواهید چاپهایی با کیفیت بالا و رنگهای دقیق داشته باشید، فلکسوگرافی و پس از آن لیتوگرافی باید اولویتهای شما باشند. برای چاپ در تیراژ پایین نیز میتوانید از چاپ دیجیتال استفاده کنید. اگر دقت رنگ برای شما بسیار مهم است، به سراغ چاپ روتوگراور بروید. سیلک اسکرین نیز گزینه خوبی برای پروژههای بسته بندی کم هزینه و کم حجم است.