چاپ گود یا هلیوگراور (Heliogravure printing) در حال حاضر بهعنوان یکى از بهترین سیستمهاى چاپ به شمار میرود. این تکنیک شامل سیلندرهایی است که دیزاین روی آن از طریق دستگاههای لیزری یا شیمیایی به شکل گود ایجاد میشود.
میتوان گفت که چاپ گود درواقع حالت تکامل یافته کندهکارى بر روی فلزات بوده که دچار پیشرفتهای شگرفی شده است. چراکه ترکیب رایانه و اسکنر موجب میشود که فرآیند حک شدن دادههای مربوط به صفحه لى آت شده و همچنین تفکیک رنگ روى سیلندر به راحتی انجام گیرد. بنابراین سیلندر رنگهای متنوع بدون هیچگونه خطایی ساخته مىشوند.
چاپ گود اغلب به منظور پرینت روی متریال نایلونی مانند سلفون و متالایز به کار میرود. چنانچه مایل به استفاده از این تکنیک برای چاپ بسته بندی محصولات خود هستید، میتوانید پروسه بسته بندی و دیزاین را به شرکت طراحی بسته بندی اینپک بسپارید.
چاپ گود چیست؟
چاپ گود به تکنیکی میگویند که طرح موردنظر روی فرم چاپ به حالت گود پرینت گرفته میشود. طی این روش که در دسته چاپهای برجسته قرار میگیرد، دیزاین روی کلیشههای فلزی به تفکیک رنگ حک شده و سپس به روی سطوح مختلف انتقال مییابد.
شدت رنگ چاپ گود تا حد زیادی به عمق گودی سیلندر وابسته است. به نحوی که با افزایش عمق گودی روی سیلندر، میزان زیادتری مرکب به سطح چاپی انتقال یافته و شدت رنگ بیشتری را به وجود میآورد. استفاده از کلیشههای چدنی باعث شده که هلیوگراور برای تیراژهای پائین صرفه اقتصادی نداشته باشد.
تکنیک حکاکی روی سطوح فلزی برای نخستین بار قرن پانزده میلادی انجام گرفت. در آن زمان نیز حکاکی بر روی سطوح فلزی به طور دستی انجام میشد و چاپ گود امروزی درواقع مدل پیشرفته همان روش قدیمی است.
ویژگیهای چاپ گود
در چاپ گود از طریق حفرههای روی سیلندرهای مسی عملیات انتقال مرکب انجام میگیرد. حفرههای تعبیه شده روی سیلندرها به اشکال مختلفی همچون دایرهای، مربعی و بیضی دیده میشوند. این حفرهها از نظر عمق و سایز دهانه نیز با یکدیگر تفاوت دارند و شامل انواع زیر هستند:
- حفرههایی که از لحاظ عمق یکسان بوده اما سایز دهانه آنها متغیر است.
- حفرهایی که هم از نظر اندازه دهانه و هم از نظر عمق با یکدیگر تفاوت دارند.
- حفرهایی که از لحاظ اندازه دهانه یکسان، اما از نظر عمق متغیر هستند.
این تفاوتها در عمق و سایز دهانه حفرهها موجب میشود که سایه روشنهایی در تصاویر به وجود بیاید. زیرا حفرهای که اندازه دهان آن بزرگتر است، میتواند حجم بیشتری مرکب را نگه دارد؛ لذا رنگی تیرهتر را در محصول چاپی ایجاد میکند. از طرف دیگر بخشهایی از سیلندر که بدون حفره هستند، قسمتهای بدون تصویر محصول چاپی را به وجود میآورند.
در سالیان گذشته اغلب از سیلندرهایی استفاده میشد که حفرههای آن از نظر سایز دهانه و عمق برابر بودند. اما امروزه دو نوع دیگر بیشتر کاربرد دارند؛ زیرا دارای انعطاف بیشتری برای افزایش کیفیت چاپ هستند. معمولا اگر هدف رسیدن به چاپ با کیفیت بالا باشد، حفرههای دارای دهانه و عمق متغیر مورد استفاده قرار میگیرند. در حالیکه برای پرینت روی لفاف بسته بندی بیشتر سیلندرهایی که دارای حفرههایی با دهانه یکسان و عمق متغیر هستند، کاربرد دارند.
یکی دیگر از ویژگیهای چاپ گود این است که تصاویر چاپ شده به خاطر زیاد بودن تعداد حفرههای روی سیلندر کیفیت فوقالعادهای دارند. ناگفته نماند که حروف چاپ شده از طریق این تکنیک از نظر کیفیت به پای روشهایی مانند چاپ افست نمیرسند. حروف چاپ شده در روش افست وضوح بسیار بالایی دارند و تیز و صاف هستند، اما در هلیوگراور کیفیت چاپ حروف اندکی پایینتر است.
کاربردهای چاپ گود در بسته بندی
امروزه چاپ گود در صنعت بسته بندی برای پرینت گرفتن طرح محصولاتی که جنس جعبه بسته بندی آنها از نوع مقوایی، نایلونی و کاغذی باشد، مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد عمده این روش برای بسته بندیهای منعطف همچون جعبه پاکت سیگار، بسته بندی شکلات و همچنین کارتنهای نگهداری مایعات است. در تیراژهای بالا از چاپ هلیوگراور برای موارد زیر استفاده میشود:
- چاپ بسته بندی محصولاتی مانند انواع شیرینی و شکلات
- چاپ کاتالوگ محصولات
- بسته بندی مواد غذایی مختلف و چاپ لیبل آنها
- چاپ بسته بندی محصولاتی که در آن متریال پلاستیک به کار رفته است.
قیمت چاپ گود
با وجود اینکه چاپ گود از نظر کیفیت و سرعت در سطح مطلوبی قرار دارد، در صنعت چاپ مناسبترین قیمت را به خود اختصاص داده است. از آنجا که هزینه ساخت سیلندرها در این روش بالا است، چاپ گود تنها برای کارهای رول و تهیه محصولات چاپی با تیراژ بالا مقرونبهصرفه است. برای برآورد هزینه طراحی پکیج و چاپ آن میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان اینپک تماس بگیرید.
مزایا و معایب چاپ هلیوگراور
یکی از بارزترین مزیتهای چاپ گود این است که کیفیت بالایی دارد و کیفیت خود را نیز با گذشت زمان حفظ میکند. این تکنیک با سرعت زیادی پرینت روی محصولات را انجام میدهد، بنابراین ظرف مدت کوتاهی تیراژ بالایی از محصولات چاپی را آماده مینماید.
مزیت دیگر چاپ هلیوگراور این است که در ابعاد بزرگ نیز قابل انجام است. به همین دلیل برای پرینت ابزارهای تبلیغاتی با سایز بزرگ مثل کاتالوگها که احتیاج به تصاویر باکیفیت دارند، به کار میرود.
برای چاپ تیراژ بالا این تکنیک بسیار مقرون بهصرفه است، ضمن اینکه امکان چاپ تصاویر با سایه روشن پیوسته را در اختیار کاربر قرار میدهد. یکی دیگر از مزایای چاپ گود بی بو بودن مرکب و سرعت بالای خشک شدن آن است، علاوهبرآن حجم مرکب مصرفی نیز بسیار پایین است.
معایب چاپ گود نیز عبارتند از:
- این تکنیک برای بسته بندیهای کوتاه مدت صرفه اقتصادی ندارد.
- هزینه راهاندازی آن در ابتدای کار زیاد است.
- برای راهاندازی آن در مراحل آغازین بودجه زیادی نیاز دارد.
- برای استفاده از چاپ گود به افراد آموزش دیده با دانش فنی بالا نیاز است.
آنچه در مقاله چاپ گود خواندید
در سیستم چاپ گود سیلندری که مرکب را روی سطح چاپی منتقل میکند به صورت گود طراحی میشود. چاپ گود در ایران جای پیشرفت فراوانی دارد، البته در حال حاضر دستگاههای مدرنی در زمینه هلیوگراور در کشور وجود دارند که قادرند با سرعت ۲۵۰ متر در دقیقه کار پرینت را انجام دهند.
شرکت اینپک آماده است تا پس از انعقاد قرارداد پکیجینگ دیزاین کار طراحی و چاپ بسته بندی محصولات شما را از طریق تکنیک چاپ گود با بالاترین سطح کیفی انجام دهد.