چاپ تامپو (Pad Printing) یکی از شیوههای رایج چاپ است که در چاپ بسته بندی محصولات و طراحی هدایای تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرد زیرا این شیوه چاپ، قابلیت درج طرح بر روی سطوح مختلف کروی، گرد، استوانه، مکعبی و… را دارد. به بیان سادهتر میتوان گفت که چاپ تامپو یک روش ساده برای چاپ یک تصویر دوبعدی بر روی یک جسم سهبعدی است که به دلیل کاربرد گستردهای که در صنعت پکیجینگ محصولات دارد در ادامه این مطلب از سایت اینپک به معرفی آن پرداخته شده است.
چاپ تامپو چیست؟
چاپ تامپو که با عنوانهای دیگر همچون چاپ بالشتکی (Pad Printing) یا تامپوگرافی (Tampography) شناخته میشود از جمله روشهای چاپ غیر مستقیم است. در این روش چاپی، فرایند چاپ و انتقال طرح از طریق قطعاتی به نام پد سیلیکونی و قطعه کلیشه (Plate) صورت میگیرد. در حال حاضر تامپوگرافی جزو روشهای پرطرفدار چاپ محسوب میشود زیرا در سایر شیوههای چاپ، امکان انتقال طرح بر روی سطوح محدب، مقعر، کروی، استوانهای و زوایای مرکب بسیار دشوار و یا حتی غیرممکن است اما با استفاده از چاپ بالشتکی به سادگی میتوان طرح خود را بر روی سطوح مختلف چاپ کرد.
تاریخچه چاپ تامپو
تاریخچه استفاده از این روش به اواخر سال ۱۹۶۰ میلادی باز میگردد که ابتدا به صورت دستی بر روی یک پد طرح موردنظر خود را میکشیدند و به صورت دستی طرح موردنظر خود را بر روی ظروف یا پارچه منتقل میکردند. اما به تدریج با توجه به پیشرفت تجهیزات چاپ، مراحل انتقال تصویر به صورت کاملا اتوماتیک و با کمک دستگاه انجام میشود. همچنین به دلیل اجرای آسان این روش، در حال حاضر در صنعتهای مختلف از چاپ بالشتکی استفاده میشود که در ادامه این مطلب به آنها اشاره شده است.
تجهیزات ضروری در چاپ تامپو
هنگام پیادهسازی روش چاپی تامپو، وجود تجهیزات زیر الزامی است. در واقع عدم وجود هر یک از این موارد باعث میشود فرایند چاپ به درستی انجام نشود:
رنگ
یکی از مهمترین ملزومات مورد استفاده در این روش چاپ، رنگ است زیرا با استفاده از رنگ میتوان طرح موردنظر خود را بر روی سطح انتقال داد. رنگهایی همچون pvc ،trp ، pp و abs از جمله رنگهایی هستند که در روش چاپ تامپو از آنها استفاده میشود.
کلیشه
کلیشه قطعه دیگری است که وجود آن در فرایند چاپ ضرورت دارد زیرا طرح موردنظر ابتدا بر روی آن حک میشود سپس به کمک پد به روی سطح منتقل میشود.
پد (pad)
پد، از دیگر تجهیزاتی است که وجود آن در فرایند چاپ ضرورت دارد زیرا عمل برداشتن رنگ از روی کلیشه و انتقال آن روی سطح، توسط پد انجام میشود. جنس پد مورد استفاده معمولا از سیلیکون است.
فیکسچر
نقش فیکسچر ثابت نگه داشتن قطعات در حین کار است و نقش مهمی در ایجاد یک چاپ دقیق و باکیفیت روی سطح موردنظر دارد. به همین دلیل وجود آن در فرایند چاپ ضروری است.
دستگاه چاپ
در حال حاضر فرایند چاپ تامپو در اکثر کارگاههای چاپ با استفاده از دستگاه و به صورت کاملا اتوماتیک انجام میشود پس میتوان گفت که دستگاه چاپ لازمه اصلی فرایند چاپ تامپو است.
تثبیت کننده رنگ
تثبیت کننده رنگ یکی از ملزومات چاپ بالشتکی است که با بهرهگیری از اشعه فرابنفش سبب خشک شدن رنگ میشود و به ماندگاری آن کمک میکند.
مزایا و ویژگی های چاپ تامپو
هر یک از انواع روشهای چاپ دارای یکسری خصوصیات و ویژگیها هستند که باعث متمایز شدن روش موردنظر از سایر روشها میشود. این روش چاپی معمولا از مزایا و ویژگیهای زیر برخوردار است:
امکان چاپ روی اشکال هندسی مختلف
در چاپ بالشتکی فرقی ندارد که شکل هندسی سطحی شکل موردنظر چگونه باشد زیرا با استفاده از این روش میتوان بر روی اجسام گرد، خمیده، گود صاف، گرد، منحنی و محدب طرح مورد نظر را به راحتی چاپ کرد.
امکان چاپ روی متریال های گوناگون
از دیگر مزایای چاپ تامپو این است که جنس بسته بندی محصولات مهم نیست و امکان پیادهسازی آن بر روی سطوح مختلف که از جنس پلاستیک، فلز، شیشه، سرامیک و غیره هستند، وجود دارد.
وضوح و کیفیت بالا
وضوح و کیفیت تصویر یک مسئله مهم در صنعت چاپ و بسته بندی محسوب میشود زیرا تولیدکنندگان به منظور معرفی بهتر خود به مصرف کنندگان، مواردی همچون شماره تلفن، آدرس، ایمیل، نشانی سایت و… را بر روی بسته بندی محصول چاپ میکنند. با این روش چاپ میتوان با بالاترین کیفیت ممکن مواردی همچون آدرس، شماره تلفن و… را بر روی بسته بندی محصولات درج کرد.
پیاده سازی آسان
فرایند اجرا چاپ تامپو، سخت و پیچیده نیست و به سادگی قابل انجام است و پیادهسازی آن به مهارت خاصی نیاز ندارد. بلکه تکنسین چاپ، پس از گذراندن یک دوره آموزشی ساده میتواند این شیوه را پیادهسازی کند.
قیمت مناسب
این روش چاپ به دلیل پیادهسازی راحتی که دارد قیمت مناسبی دارد و حتی برای تیراژهای پایین هم مقرونبهصرفه است.
کاربرد های چاپ تامپو
به طور کلی میتوان گفت که تامپوگرافی در صنایع مختلف زیر کاربرد دارد:
صنعت تولید انواع مواد غذایی و نوشیدنی
در صنعت مواد غذایی و نوشیدنیها از تامپوگرافی برای دیزاین پکیج محصولات غذایی و چاپ تصاویر و نوشتههای روی بطریهای نوشیدنی استفاده میشود.
صنعت تولید محصولات آرایشی و بهداشتی
در صنعت تولید محصولات آرایشی و بهداشتی باکیفیت بودن تصاویر و نوشتههای درج شده بر روی بستهبندی محصولات به فروش بیشتر آنها کمک میکند. در همین راستا از روش چاپ بالشتکی برای چاپ تصاویر و نوشتهها روی بطریها، شیشههای عطر و ادکلن، درپوش کرمها و پودرها، استندهای رژ لب، جعبههای لوازم آرایشی و… استفاده میشود.
صنعت تولید لوازم الکترونیکی
صنعت تولید لوازم الکترونیکی از روش چاپ بالشتکی برای چاپ طرح و نوشته یا لوگو روی لوازم مختلف مانند تلویزیون، ساندویچ ساز، توستر، VCR، اتو، مانیتورهای کامپیوتر و… استفاده میکند.
صنعت تولید خودرو
یکی دیگر از کاربردهای این شیوه، چاپ تصویر یا نوشتههای تزئینی در بخشهای داخلی و خارجی است. علاوهبر آن از تامپو گرافی برای چاپ نوشته بر روی قطعاتی همچون باتری و رادیاتور نیز استفاده میشود.
صنعت تولید تجهیزات ورزشی
کیفیت بالای چاپ تصاویر در روش تامپوگرافی باعث شده که این شیوه در صنعت تولید تجهیزات ورزشی نیز کاربرد داشته باشد. معمولا برای چاپ طرح بر روی انواع توپ، لباسهای ورزشی، انواع محافظ ورزشی، انواع راکت و… از روش چاپ تامپو استفاده میکنند.
صنعت تولید پوشاک
برای چاپ تصاویر و نوشتهها روی انواع پوشاک از چاپ بالشتکی استفاده میکنند زیرا رنگهایی که در این شیوه استفاده شود، در برابر شستشو کاملا مقاوم هستند.
قیمت چاپ تامپو
قیمت چاپ تامپو و تعرفه طراحی بسته بندی با این روش به تعداد کلیشه مورد نیاز، تیراژ چاپ، کیفیت چاپ، نوع رنگ، کارگاه چاپ، سطح چاپ و… بستگی دارد. به همین دلیل یک قیمت مشخص نمیتوان برای آن اعلام کرد.
روش چاپ تامپو به چه صورتی است؟
چاپ تامپو با ماشین های نیمه اتوماتیک و در تیراژهای پایین قابل استفاده است. این نوع چاپ با دو چاپ تامپو دستی یا رومیزی و چاپ تامپو دو رنگ قابلیت انجام دارد. در این روش، به علت فشار پد، برای کالاها فیکسچر ساخته می شود. به عنوان مثال هنگام چاپ لیوان، ابتدا داخل لیوان با فیکسچر پر میشود تا به علت فشار پد تامپو، کالا خراب نشود. چاپ تامپو به سه بخش تقسیم میشود:
طراحی و ساخت کلیشه
در مرحله اول باید طرح مورد نظر را طراحی و روی کاغذ کالک پرینت گرفت. برای کلیشه سازی تامپو میتوان از لاک مایع یا لمینت استفاده کرد. طرح مورد نظر روی کلیشه قرار داده شده و با میز مخصوص نور داده می شود. پس از آن طرح ظاهر می شود که با زدن اسید به آن طرح مورد نظر به روی کلیشه انتقال مییابد.
ساخت قالب و یا فیکسچر
در این چاپ، به دلیل فرمهای مختلف هدایای تبلیغی و قطعات صنعتی، به ساخت فیکسچر نیاز است تا قطعه روی میز دستگاه ثابت نگه داشته شود.
فرایند چاپ
در این مرحله از دو روش استفاده میشود:
دستگاه چاپ تامپو سیستم بسته: در این روش که با نام کاپ نیز شناخته میشود، رنگ درون کاپ یا مخزن ریخته شده و کاپ با مگنتی که داخل آن است روی کلیشه مینشیند. سپس با عقب و جلو بردن رنگ، باعث ایجاد لایه رنگ داخل گودی عکاسی میشود. این روش باعث صرفه جویی در مصرف رنگ میشود و میتوان مدت طولانی رنگها را داخل کاپ قرار داد.
دستگاه چاپ تامپو سیستم باز: در این روش که با نام روش تیغه نیز معروف است، به جای مخزن از تیغه استفاده میشود. هیزنه این روش نسبت به روش کاپ ارزانتر است؛ اما به دلیل اینکه در هوای باز کار میکند ممکن است رنگ تشتک خشک شود و پس از فرایند چاپ باید رنگ باقی مانده را جمع کنیم.
آنچه در مقاله چاپ تامپو خواندید
چاپ تامپو که به آن چاپ بالشتکی (Pad Printing) یا تامپوگرافی ( (Tampographگفته میشود، یک شیوه رایج برای چاپ طرح بر روی سطوح مختلف است. در این شیوه برای درج تصاویر بر روی سطوح از یک پد سیلیکونی یا همان کلیشه استفاده میکنند. به همین دلیل امکان چاپ بر روی سطوح محدب، مقعر، کروی، استوانهتی و زوایای مرکب به راحتی وجود دارد و همین مساله باعث شده تا جزو شیوههای پرتقاضای چاپ نیز قرار بگیرد.
در صورتی که قصد استفاده از این روش چاپ را دارید، برای اطلاع دقیق از قیمتها و یا هر سوال دیگر پیرامون روشهای مختلف چاپ، میتوانید با شرکت بسته بندی اینپک تماس بگیرید.