یکی از روشهایی که میتواند به نحوی کاملا موثر و گویا، پیام یک تولیدکننده را به مشتری انتقال دهد، استفاده از رنگهاست. سالهای زیادی است که به معنا و مفهوم رنگها در بسته بندی اهمیت داده میشود و شاید برای برخی باور این مساله مشکل باشد که رنگها قادرند به صورت غیر مستقیم با افراد صحبت کنند.
هر رنگی، پیام خاصی در خود پنهان کرده و تولیدکنندگان و افرادی که قصد دارند یک رنگ غالب را برای بسته بندی انتخاب کنند باید به این موضوع توجه داشته باشند. برای مثال رنگ سفید میتواند پیام پاکی، برابرب و یا یک آغاز جدید را به شما القاء کند و یا رنگی مانند رنگ مشکی بیان کننده کنترل و اعتبار است. در محصولاتی که رنگ غالب، سیاه است بسته مورد نظر بسیار باکلاس تر و یا ظریف تر میتواند ظاهر شود.
رنگها میتوانند به زبان خود با آدمیان صحبت کنند و انرژی که در خود پنهان دارند را به بیننده نشان دهند. برای آنکه بتوان بسته بندی را مطابق با سلیقه و شخصیت مخاطب انتخاب کرد، آشنایی با معنا و مفهوم رنگها در بسته بندی بسیار مهم و اساسی به نظر میرسد. بهترین طراح بسته بندی را در اختیار داشته باشید.
تاثیر رنگ ها در طراحی بسته بندی
یکی از مهمترین بخشهای هر بسته بندی، رنگهایی است که در طراحی آن به کار میروند. رنگها میتوانند احساسات گوناگونی را در ذهن بیننده برانگیزند و آنها را در جهتهای مشخص و هدفمندی هدایت کنند.
رنگهای مختلفی وجود دارند که میتوان از آنها در پکیجینگ محصولات استفاده نمود؛ اما نکته مهم این است که هریک از آنها باید در جای درست و متناسب با محصول استفاده شوند تا بهترین نتیجه حاصل شود. به طور مثال باید در بهکاربردن رنگهای گرم و سرد در کنار یکدیگر تعادل را حفظ کرد تا در نهایت همه چیز در هارمونی قرار گیرند.
طبق آمار، استفاده درست از رنگها میتواند تا حد زیادی به موردتوجه قرارگرفتن محصول منجر شود که در نهایت شانس بالاتری برای فروش ایجاد خواهد کرد. بهکارگیری درست رنگها نیازمند تلاش طراحان حرفهای و باتجربهای است که بهخوبی نسبت به ویژگیها و کاربردهای هر رنگ آگاهی دارند.
تأثیر رنگها در طراحی بسته بندی به حدی است که شما میتوانید با استفاده از آنها، احساساتی نظیر گرسنگی و طعمهایی نظیر تندی و تلخی را به خریداران خود القا کنید. همچنین میتوانید با بهکارگیری رنگهای تیره مانند سیاه، کیفیت و لاکچری بودن محصول خود را یادآور شوید؛ این در حالی است که رنگهای روشن مانند سفید یا نخودی میتوانند احساس آرامش و راحتی را به مشتریان شما منتقل کنند.
مهم است در طراحی بسته بندی کالا خود و انتخاب رنگهایی که در آن به کار میبرید، به سلایق، ارزشها و باورهای خریداران جامعه هدف بپردازید و باتوجهبه آنها، طرح و رنگ را انتخاب کنید. با این کار بهظاهر ساده میتوانید بهراحتی به مشتریان خود احساس ارزشمند بودن بدهید و رضایت آنان را جلب کنید.
هر یک از رنگهای موجود در پالت رنگی طراحی دارای معنا و مفهوم مخصوص به خود هستند که مهم است پیش از شروع دیزاین درباره آنها اطلاع داشته باشید. بهطورکلی سه تقسیمبندی وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- رنگهای خنثی شامل رنگهایی مانند خاکستری که ملایمت دارند و احساس خاصی را منتقل نمیکنند و اغلب برای پسزمینه طراحیها مورداستفاده قرار میگیرند.
- رنگهای گرم مانند نارنجی و قرمز که پرانرژی هستند و احساس نشاط و گرما را به بیننده منتقل میکنند و در استفاده از آنها بهتر است زیادهروی نکنید چرا که بهکاربردن زیاد این دسته از رنگها چشم را اذیت خواهد کرد.
- رنگهای سرد که انتقالدهنده احساس خنکی و طراوت هستند و شامل طیفی از رنگهای آبی و سبز میشوند. از این رنگها بیشتر برای طراحی بسته بندی محصولاتی که جنبه رفع عطش دارند استفاده میشود.
چرا توجه به رنگها در بسته بندی مبحث مهمی به شمار میرود؟
رنگها، از قدرت زیادی برخوردار هستند. اغلب تولیدکنندگان میخواهند در بازاری که رقیبها در آن بسیار زیاد هستند، پایدار و ماندگار باشند، اما گاهی نمیدانند باید چگونه به این مهم دست پیدا کنند. یک تولیدکننده باهوش، در درجه اول به سراغ قوه بینایی مشتری و مخاطب خود میرود. او سعی میکند به هنگام طراحی محصول، رنگ مورد استفاده برای بسته بندی، طرح لوگو و سایر موارد، به گونه ای رفتار کند که اولین نگاه مشتری را در فروشگاه شکار کرده و آن را به دام بیندازد. این مورد در فروشگاههایی که به صورت زنجیره ای فعالیت کرده و مشتری میتواند با فراق بال، خودش محصولی را که میخواهد انتخاب کند، یک امتیاز محسوب میشود.
رنگها، قادرند بر حس مشتری تاثیر خوبی بگذارند و او را مجبور به خرید کنند. شما میتوانید از این توان و نیروی پنهان استفاده کرده و کاری کنید که برندتان در اذهان ثبت شود و هیچگاه به دست فراموشی سپرده نشود.
اگر در انتخاب رنگها اشتباهی صورت گیرد، در انتقال پیامیکه میخواهید به دیگران بدهید نیز اشکال و ایراد به وجود خواهد آمد و این موضوع، مسلما هدفی نیست که شما به دنبال آن باشید.
اگر زمانی که به یک فروشگاه وارد میشوید به دقت به رنگ کالاهایی که در آن وجود دارد نگاه کنید، میبینید برخی محصولات از رنگهای مشابه برای بسته بندی محصول خود استفاده کرده اند. این موضوع اصلا اتفاقی نیست و دلایل روانشناسی در پشت آن وجود دارد. خوب است بدانید که رنگهای مختلف، احساسات متفاوتی را در انسانها بیدار میکنند. اگر یک تولیدکننده بتواند از رنگها به شکلی کاملا آگاهانه و هوشمندانه استفاده کند، در این صورت میتواند حسی خاص را در مشتری نسبت به برند مذکور ایجاد کند.
آماری وجود دارد که نشان میدهد 85 درصد از افرادی که میخواهند کالایی را خریداری کنند ابتدا به رنگ آن دقت کرده و بر اساس رنگ انتخاب میکنند. رنگها، تاثیرات و ویژگیهای خاصی دارند و این ویژگیهاست که باعث شده هر رنگی برای یک محصول خاص مورد استفاده قرار گیرد.
معنا و مفهوم رنگها در بسته بندی محصولات
همان طوری که در قسمتهای بالایی به آن اشاره کردیم، هر رنگی پیام خاص را انتقال میدهد. یک تولیدکننده، ابتدا باید هدف خود را بشناسد و بداند که محصول او آیا قرار است پیامیرا در مورد سلامتی انتقال دهد و یا تنها یک محصول سرگرم کننده و یا آرامش بخش است. علاوه بر هدف، شناخت مشتری، شخصیت و پرسونای مخاطب نیز بر روی انتخاب رنگ مناسب برای محصول موثر است. فاکتورهایی مانند سن، جنسیت، وضعیت اقتصادی و یا سطح تحصیلات برای شناخت مشتری هدف در نظر گرفته میشوند.
در پکیجینگ دیزاین محصولات سه رنگ اصلی اهمیت ویژهای دارند که شامل قرمز، زرد و آبی میشوند. با استفاده از این سه رنگ اصلی میتوان رنگهای زیادی را به وجود آورد که هرکدام ویژگیهای منحصربهفردی دارند. طراحان فعال در زمینه طراحی بسته بندی محصولات باید بهخوبی به نحوه ترکیب رنگها و بهوجودآمدن آنها تسلط داشته باشند تا بتوانند بهترین طرح را با بهترین پالت رنگی اجرا و پیادهسازی کنند.
هر یک از رنگها بهتنهایی میتواند پیام یا احساسی را انتقال دهد و با در کنار هم قرارگرفتن میتوانند بنا به نیاز جذابیت بصری بهتری برای محصول ایجاد کنند. خوب است پیش از شروع پروسه طراحی بسته بندی، از خود بپرسید دوست دارید با دیدن بسته بندی محصول شما، خریداران چه احساساتی را تجربه کنند؟ دوست دارید چه تصویری از پکیج کالا شما در ذهن خریداران نقش گیرد؟ پس از پاسخدادن به سؤالاتی ازاینقبیل میتوانید راحتتر و بهتر تصمیمگیری دررابطهبا رنگها را انجام دهید.
رنگهای گرم
رنگهای گرم همانطور از اسمشان نیز پیداست القاکننده حس گرما و حرارت هستند و شامل طیف گستردهای از رنگها مانند قرمز، ارغوانی، نارنجی، خردلی و… میشوند که میتوانند احساسات شورانگیزی را در ذهن بیننده تحریک کنند. از رنگهای گرم در اکثر طراحیها بهصورت هدفدار استفاده میشود.
به طور مثال طراحان میتوانند از رنگهای گرم مانند قرمز و خردلی در انتقال یک طعم مشخص مانند تندی در بسته بندی محصولات غذایی استفاده کنند تا خریداران با دیدن پکیجینگ محصول، تا حد قابل قبولی بتواند طعم آن را تصور کند.
همچنین با استفاده از رنگهای گرم میتوان احساس تازگی و شادابی را نیز به بیننده القا کرد. برای درک بهتر این موضوع میتوانید یک بسته بندی توتفرنگی را تصور کنید که بر روی آن، طرح توتفرنگیهای درخشان با رنگ قرمز پررنگ قرار گرفته است؛ طبیعی است که به شما این احساس دست خواهد داد که محتویات داخل بسته بندی نیز به زیبایی و تازگی طرح روی پکیج خواهد بود.
رنگهای سرد
رنگهای سرد القاکننده حس خنکی و طراوت به خریداران هستند و در اغلب موارد هنگامی که طراحان قصد دارند این احساسات را در مشتریان خود برانگیزند از آنها استفاده میکنند. از جمله رنگهای سرد میتوان آبی و سبز را نام برد که بهوفور در طراحی بسته بندی دیده میشود.
به طور مثال در پکیجینگ دیزاین نوشیدنیهای خنک در فصول گرم بهار و تابستان بهتر است از رنگ آبی که برانگیزنده احساس خنکی و شادابی بوده و همچنین احساس رفع عطش را به خریدار القا میکند، استفاده شود تا احتمال فروش محصول بالاتر رود.
رنگهای خنثی
از رنگهای خنثی به طور معمول برای پسزمینه بسته بندی و باهدف نشاندادن هرچه بهتر دیگر رنگها استفاده میشود. رنگهای خنثی مانند خاکستری میتوانند جلوه بهتری به طرح و رنگهای اصلی استفاده شده در دیزاین بسته بندی بدهند و تمرکز بیننده را بر روی محصول قرار دهند.
درنظرگرفتن روانشناسی رنگها
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، هر گروه از رنگها (رنگهای خنثی، گرم و سرد) مفاهیم و احساسات بهخصوصی را به بیننده انتقال میدهند و ازاینرو انتخاب درست رنگها باتوجهبه هدف کارفرما، یک گام بزرگ در جهت طراحی بسته بندی حرفهای است که باید در نظر داشته باشید.
خوب است بدانید یکی از دلایل اهمیت بالا پرداختن به مبحث روانشناسی رنگها این است که در اکثر مواقع و برخلاف تصور عموم مردم، خرید محصولات تحتتأثیر منطق و نیازهای واقعی ما نیست و در نتیجه احساسات ما صورت میگیرد. دانستن تأثیرگذاری هر رنگ در طراحی بسته بندی میتواند به شیوهای غیرارادی خریداران را تحتتأثیر خود قرار دهد.
مغز انسان از طریق رنگها و تأثیرات آنها میتواند با محصولات ارتباط برقرار کند و یا آنها را بهخاطر بسپارد. این مسئله یکی از مهمترین دلایلی است که انتخاب درست رنگها در طراحی بسته بندی کالا، میتواند نقش پررنگی در برندینگ محصول و تبلیغات غیرمستقیم آن داشته باشد.
رعایت اصول زیباییشناسی و روانشناسی رنگها دو اصل مهم در انتخاب پالت رنگی دیزاین بسته بندی محصول است که باید توسط طراحان حرفهای رعایت شود تا در نهایت پرو داکت شما به بهترین شیوه ممکن به خریداران عرضه شود. شرکت طراحی بسته بندی این پک، پیشتاز در زمینه پکیجینگ دیزاین، جهت مشاوره و پاسخدهی به سؤالات احتمالی شما در زمینه انتخاب پالت رنگی پکیج محصول، در خدمت شما است.
بررسی اختصاصی ویژگیهای هر رنگ
هر رنگ دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که میتواند در راستای اهداف مشخصی به کار برده شود. مهم است در ابتدا تأثیری را که میخواهید بسته بندی محصول شما بر روی خریداران داشته باشد را مشخص کنید و سپس با درنظرگرفتن نکاتی مانند هماهنگی ماهیت محصول و… پالت رنگی بسته بندی خود را انتخاب کنید.
باتوجهبه مطالب ذکر شده و اهمیت بالا رنگبندی در بسته بندی محصولات، در ادامه به بررسی ویژگیهای هر رنگ بهصورت جداگانه میپردازیم:
رنگ سفید در بسته بندی
سفید نماد پاکی است. این رنگ میتواند پاکی، شروع یک فصل جدید و یا برابری را به مشتری و مخاطب القاء کند. محصولاتی که با تمیزی سرو کار دارند به خوبی میتوانند از معنا و مفهوم رنگ سفید استفاده کنند. جاهایی که سادگی و امنیت نیز بسیار مهم جلوه میکند، این رنگ کارایی بالایی از خود نشان میدهد. حس شفافیت و صداقت، یکی از مهم ترین حسهایی لشا که مخاطب به محل دیدن یک بسته بندی سفید به آن پی میبرد. برای برخی محصولات آرایشی بهداشتی که باید حس پاکی و لطافت انتقال داده شود این رنگ میتواند بسیار ایده آل و مناسب به نظر آید.
معنی رنگ سیاه در بسته بندی
یکی از قدرتمندترین رنگهایی که برای بستههای محصولات میتوان استفاده کرد، رنگ مشکی است. در این رنگ، کنترل و اعتبار زیادی نهفته و وقتی این رنگ برای یک بسته مورد استفاده قرار میگیرد به خوبی میتوان ایستادگی را در آن مشاهده کرد. کالاهایی که به رنگ مشکی عرضه میشوند ایستادگی و ارزش بالایی دارند و این رنگ محصولات را سنگین تر از آنچه که هست نشان میدهند. گاهی اوقات میتوان رنگ دیگری را نیز به این رنگ اضافه کرده و تا حدی باعث تغییر مفهوم و معنای آن شد. محصولاتی که رنگ غالب آنها مشکی است رمزآلود، با کلاس و بسیار ظریف به نظر میآیند. هر چه رنگی که در کنار رنگ مشکی استفاده میشود روشن تر باشد، حسی که منتقل میکند ظریف تر است.
معنای قرمز در بسته بندی
از جمله حسهایی که با دیدن رنگ قرمز میتوان به وجود آن پی برد، حس سر زندگی، شور، قدرت، شوق و تحرک است. این رنگ میتواند به خوبی حواس بیننده را به خود جلب کرده و آن را تحریک کند و افراد را برای خرید مشتاق تر کند.
رنگ قرمز تیره در نزد بیننده، بسیار لوکس و حرفه ای و رنگ قرمز روشن بسیار جذاب و با انرژی ظاهر میشود. برای آنکه بتوان در یک بسته محصول، ارزش آفرینی ایجاد کرد، میتوان از رنگهایی مانند رنگ طلایی و یا نقره ای استفاده کرد.
معنای رنگ آبی در بسته بندی
یکی از رنگهایی که هم آقایان و هم بانوان به آن علاقه زیادی دارند رنگ آبی است. در این رنگ اطمینان خاصی نهفته است. نکته ای که خوب است در مورد این رنگ بدانید آن است که در صورتی که از رنگ آبی به تنهایی استفاده شود، بسته ای که در اختیار مشتری قرار داده میشود، بسیار خسته کننده به نظر میآید. اگر بتوان در کنار آن، از نقوش تزیینی با رنگهایی متفاوت استفاده کرد، قالبی که محصولات در آن ارائه شده و افراد آن را میبینند، میتواند بسیار متمایز و زیبا ظاهر خواهد شود.
کارایی، اعتماد، صداقت، استقلال، قدرت وهارمونی از دیگر حسهایی است که با دیدن این رنگ به افراد القاء میشود. کالاهایی که به رنگ آبی تیره بسته بندی شده اند بسیار حرفه ای تر و با محافظه کارایی بیشتری ظاهر میشوند. کالاهایی که رنگ غالب آنها آبی روشن است بسیار لطیف و خلاقانه به چشم میآیند.
معنای رنگ نارنجی در بسته بندی
در علم روانشناسی، رنگ نارنجی یکی از رنگهای برون گرا، راحت و پرشور است. بستههایی که در آنها رنگ نارنجی به چشم میخورد نشانههایی از صرفه جویی، سرگرم کننده بودن و حس ماجراجویی وجود دارد. خوش بینی، دوستی و اعتماد نفس را نیز از دیدن رنگ نارنجی میتوان به خوبی دریافت کرد.
برخی از طیفهای رنگ نارنجی قادر است بر درصد ارزش یک محصول تاثیر داشته باشد و این در حالی است که از قرار گرفتن رنگ دیگری در کنار آن، این معنا و مفهوم را میتوان تغییر داد.
معنای رنگ سبز در بسته بندی
رنگ سبز و استفاده از آن، حسی همراه با تعادل، ثروت، رشد، امنیت و هماهنگی را با خود به همراه دارد. برای محصولاتی که دوستدار واقعی محیط زیست هستند به کار بردن این رنگ میتوانند بسیار به جا ظاهر شود. برای محصولاتی مانند مواد پاک کننده و یا محصولاتی که به صورت ارگانیک تولید شده اند این رنگ یک انتخاب عالی و ایده آل به نظر میرسد.
سبز تیره، لوکس بودن، ثروت و کیفیت حرفه ای را به نمایش میگذارد اما رنگ سبز روشن، میتواند نمادی از یک محیط زیست سالم و سرزنده باشد. اگر در کنار این رنگ، تزیینات دیگری نیز استفاده شود این رنگ میتواند بسیار اثربخش تر از آن چه که هست به نظر آید.
معنا و مفهوم رنگ فیروزه ای بسته بندی
برای مواد آرایشی و بهداشتی رنگ فیروزه ای میتواند بهترین رنگ و مناسب ترین رنگ به شمار رود. این رنگ نماد وضوح تفکر و وضوح ارتباطات بوده و میتواند انرژی افراد را تمدید کند. این رنگ الهام بخش خوبی برای تفکر و افکار مثبت است.
معنای رنگ صورتی در بسته بندی
برای محصولاتی که خانمها از آنها استفاده میکنند و یا جاهایی که کالای خریداری شده با عشق و احساس همراه است، رنگ صورتی میتواند گزینه خوبی باشد. این رنگ نماد صداقت، الهام بخش بودن، آرام بخش بودن و دلسوزی است. اگر صورتی در تم رنگی کمرنگ به کار برده شود توجه خانمها و جوانها و اگر در طیفهای رنگی پر رنگ به کار برده شود، میتواند هیجان را به افراد تزریق کند.
معنای رنگ زرد در بسته بندی
معمولا رنگ زرد برای بستن و پیچیدن محصولاتی به کار برده میشود که هدف نهایی از تولید محصول، افزایش روحیه و شادی افراد است. خلاقیت، مثبت نگری و سرزنده بودن از جمله عواطف و احساساتی است که میتوان با نگاه کردن به رنگ زرد میتوان حس کرد. زمانی که بازار از یک محصول اشباع است، استفاده از این رنگ میتواند به مخاطب کمک کند تا کالای مورد نظر خود را راحت تر انتخاب کند.
معنای رنگ بنفش در بسته بندی محصولات
رنگ بنفش، میتواند نظر جوانان و بانوان را به خوبی به خود جلب کند. این رنگ نماد لوکس بودن، کیفیت به شمار میرود و برای آنکه معنویت را در یک محصول به نمایش گذاشت انتخاب این رنگ میتواند گزینه خوبی باشد. از جمله اهداف این رنگ، بروز تخیل، معنویت و آرمانهای تخیلی است.
معنای رنگ خاکستری در بسته بندی
رنگ خاکستری یکی از رنگهای خنثی در طیف رنگی به شمار رفته و بهتر است برای طراحی، روی آن حساب زیادی باز نشود. معمولا برای محصولاتی که بک گراند حرف اول را میزند، بهتر است از این رنگ استفاده شود. بی علاقه بوده، محافظه کار بودن و بی طرفی از جمله احساساتی است که با دیدن این رنگ، به افراد القاء میشود.
انتخاب پالت رنگی متناسب
در انتخاب رنگهایی که میخواهید در بسته بندی محصول خود استفاده کنید خوب است در ابتدا ماهیت و ویژگیهای محصول را در نظر بگیرید. یکی از بهترین روشهای انتخاب پالت رنگی، بهکارگرفتن رنگهای مکمل خود محصول است که هارمونی مطلوبی را ایجاد خواهد کرد.
مهمترین هدف شما در انتخاب رنگ باید تناسب آن با ماهیت و شکل ظاهری محصول باشد تا در نهایت پرو داکت شما به بهترین شیوه ممکن به بازار فروش عرضه شده و موردتوجه خریداران قرار گیرد. همچنین میتوانید در این مسیر از روانشناسی و اصول زیباییشناسی رنگها نیز بهره بگیرید تا در نهایت بهترین انتخاب را داشته باشید.
انتخاب رنگ بر اساس نیاز مشتری
بهتر است قبل از عرضه نهایی محصول و حتی پیش از شروع پروسه طراحی بسته بندی و انتخاب پالت رنگی آن، جامعه هدف و مشتریان برند خود را شناسایی کرده و سعی کنید ارزشها و سلیقه آنان را تاحدامکان شناسایی کنید. دانستن این نکات به شما و شرکت طراحی بسته بندی کمک میکند تا بتوانید پکیجینگ محصول خود را بر اساس سلیقه بازار هدف خود انجام دهید و شانس دیدهشدن و فروش را بالاتر ببرید.
مهم است از رنگهایی در بسته بندی استفاده کنید که باسلیقه مشتریان شما تناسب دارند. این کار علاوه بر اینکه کمک میکند تا بهتر در بازار عرضه محصول ظاهر شوید، میتواند به خریداران این پیام را برساند که نظرشان برای برند شما مهم است و به آنها احساس احترام و ارزشمند بودن را القا کند.
فراموش نکنید که مشتریان راضی در نهایت تبدیل به مشتریان وفاداری میشوند که همواره در پی خرید از برند شما هستند و میتوانند بقیه افراد را نیز به خرید از مجموعه شما تشویق کنند. داشتن خریداران راضی، یک راه کمهزینه و بسیار کارآمد و پربازده برای تبلیغات غیرمستقیم شما میتواند باشد.