چاپ پارچه (Fabric Printing)، یک مهارت پیچیده است که به تخصص و دستگاههای خاصی نیاز دارد و برای تولید انواع پارچهها در طرحهای متعددی استفاده میشود. با استفاده از این روش، میتوان طرحهای مختلف را بهراحتی روی پارچه چاپ کرد. البته، برای ایجاد هرکدام از این طرحها، نیاز به دقت زیادی است تا پارچهای با ترکیب رنگ زیبا بهدست آید. تا انتها این مطلب از مجموعه اینپک با ما همراه بمانید تا پاسخ همه سوالات خود را درباره چاپ پارچه بیابید.
چاپ پارچه چیست؟
فناوری چاپ دیجیتال باعث ایجاد یک انقلاب در صنعت چاپ پارچه و تنوع بخشیدن و افزایش سرعت در این زمینه شده است. چاپ پارچه، بهدلیل سرعت بالا، سهولت اجرا و انعطافپذیری در طراحی، موجب شده تا طرحهای خلاقانهای برای تولید پارچه وجود داشته باشد.
تاریخچه چاپ پارچه
ظاهراً از نقاشی دستی پارچه ها ایجاد شده است، اما چنین روش هایی نیز قدمت زیادی دارند. شواهدی از چاپ در هند در قرن چهارم قبل از میلاد وجود دارد و یک قطعه چاپی مربوط به حدود ۳۰۰ ق.م در گورستان اخمین در مصر علیا کشف شده است. منسوجات چاپی پیش از کلمبیا در پرو و مکزیک یافت شده است. چاپ پارچه بسیار پیچیده شده است و مهارت های بسیاری از هنرمندان و طراحان را درگیر کرده است.
کاربردها و مزایا چاپ پارچه
مزایا و کاربردهای زیادی برای چاپ پارچه وجود دارد که موجب شده استقبال گستردهای از آن صورت بگیرد. از مهمترین مزایای چاپ پارچه میتوان به افزایش تنوع در طراحی اشاره کرد، بهطوریکه میتوانید بر روی انواع پارچهها، ایدههای مختلف و منحصربهفردی را پیادهسازی کنید.
قابلیت شستوشو
با توجه به اینکه جوهر چاپ به جزئی از پارچه تبدیل میشود، تصاویر و طرحهای آن هنگام شستوشو از بین نمیرود.
سرعت بالای چاپ
چاپپ پارچه معمولاً سرعت بسیار بالایی دارد و در کمترین زمان ممکن میتوان تعداد بالایی پارچه را تولید کرد.
ماندگاری بالایی
چاپ پارچه صرفاً یک لایه بر روی پارچه نیست بلکه جزئی از پارچه محسوب میشود. به همین دلیل، به مرور زمان محو یا لایهلایه نمیشود.
قیمت مناسب
قیمت چاپ پارچه، حتی در تیراژ پایین نیز مقرونبهصرفهتر است.
قیمت چاپ پارچه
قیمت چاپ پارچه با توجه به عوامل متعددی همانند نوع چاپ، نوع پارچه و نوع طراحی تعیین میشود. نکته دیگری که در خصوص قیمت چاپ پارچه، نوع چاپ و دستگاههای مورد استفاده در این زمینه است. برای نمونه قیمت دستگاه چاپ مستقیم با قیمت دستگاه لیزری تفاوت دارند.
روش چاپ پارچه
روشهای متنوعی برای چاپ روی پارچه وجود دارد که هرکدام از چاپخانهها یکی از آن را برمیگزینند. انتخاب نوع تکنیک چاپ بر روی پارچه، از لحاظ ظاهری و ماندگاری یک مسئله کلیدی است.
چاپ سیلیک یا چاپ آنالوگ
به روش آنالوگ چاپ پارچه، چاپ سیلیک (Screen Printing) گفته میشود. چاپ دستی، مسطح و چرخشی از انواع چاپ سیلیک محسوب میشوند. در این روش، از پرس کردن چاپ بهوسیله یک اسکرین چاپی بهصورت دستی یا از طریق دستگاه استفاده میشود. با استفاده از این روش، رنگ فقط یکبار چاپ میشود و به همین دلیل، برای چاپهای چند رنگی پیشنهاد نمیشود. چاپ سیلک در صورتیکه فرآیند چاپ طرحها نسبتاَ ساده و حاوی تعداد محدودی رنگ باشد، عملکرد خوبی دارد. علاوهبراین، چاپ عکسها با استفاده از این روش غیرممکن است، زیرا سایهزنی، انتقالهای رنگی و بازتولید دقیق جزئیات بهوسیله این روش غیرقابل اجرا است. در مقابل، یکی از مزایای این روش، امکان چاپ پارچههای بیش از حد رنگی (رنگارنگ) است و همچنین برای چاپ الگوهای سفید بر روی پارچه مشکی میتوان از چاپ سیلک استفاده کرد.
چاپ دیجیتال
چاپ سابلیمیشن (چاپ سه بعدی) که به آن چاپ دیجیتال پارچه نیز میگویند، مانند چاپگر جوهرافشان عمل میکند. در این روش هیچگونه محدودیتی هنگام انجام پروژه وجود ندارد و میتوان هر طرحی را بر روی پارچه چاپ کرد. با این حال، در چاپ دیجیتالی احتمال کمی وجود دارد که بتوان از رنگهای خاص (متالیک و فلورسنتی) استفاده کرد.
چاپ DTG
چاپ DTG بهمعنای چاپ مستقیم بر روی لباس است. در این روش، الگوها و رنگها بهصورت مستقیم بر روی چارچوبی به شکل یک لباس کامل تشکیل میشود و دوخت محصول پس از اتمام فرآیند چاپ صورت میگیرد. از این روش میتوان برای چاپ بر روی انواع تیشرتها و کیفها استفاده کرد.
چاپ بر روی رول پارچه
در این نوع از چاپ، امکان دوخت پارچه هنگام فراهم چاپ میشود و تنها پس از چاپ میتوان الگوهای دوخت را از پارچه جدا کرد. به همین دلیل، برای شکل پارچه محدودیتی نخواهید داشت و بهراحتی میتوانید هر نوع پارچهای مانند پیراهن، پرده، اکسسوری و… را چاپ کنید.
چاپ با استفاده از جوهرهای پیگمنتی
این نوع از چاپ برای انواع مختلف پارچهها کاربرد دارد که برای این منظور از رنگهای خاص مانند جوهرهای پیگمنتی ژاپنی استفاده میشود. با این حال بیشتر برای چاپ پنبه مورد استفاده قرار میگیرد.